Etiketter

, , , , ,

Media rapporterar att den svenska druvskörden 2012 blir katastrofal med 80% lägre skörd än ”normalt”. I Europa, framförallt i Italien och Frankrike, har man haft den sämsta skörden på ett halvsekel. Även om skördarna i Europa beräknas bli rejält mycket sämre än förra säsongen så förväntas kvalitén på det som skördas vara mycket bra, speciellt jämfört med 2011, både i Frankrike och Italien. En sval vår, en mycket varm sommar med lite regn och svala höstdagar höjer koncentrationen av smakämnen i druvan och skapar på så sätt goda förutsättningar för vinmakarna.

Up in Piedmont, a weekend of cooler, unsettled weather has jeopardised the Dolcetto harvest for sure. But, for all important Nebbiolo, after the three months of hot, sultry weather, preceded by a cool spring, this cooling off could in fact be a positive development for the Barolo and Barbaresco harvests, so still all to play for.

–          David Berry Green, of Berry Bros & Rudd

Tyskland tycks ha klarat sig i förhållande till sina vinproducernade grannar mycket bra, med en produktion som motsvarar 2011 (9 miljoner hektoliter). Läget är något annorlunda i Californien som rapporteras få en stor skörd 2012, + 9% jämfört med 2011.

Hur allt detta påverkar priserna återstår att se, men om kvalitén blir hög och skörden låg så brukar det medföra att säsongens vin också blir dyrare.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Annonser