Etiketter

, , , , ,

Lördag och hemlagad pizza på menyn. Botten täckt med tomatsås, färsk vitlök, skivade skogschampignoner, färsk basilika och mozzarella. Färdiggräddad så toppades den med ruccola, parmaskina och rostade pinjenötter. Delikat om jag får säga det själv. Och till denna enkla men ljuvliga anrättning så serverades en Zeni Bardolino Superiore Classico 2010 – en av nyheterna i oktober. Måste tillstå att det var en i allra högsta grad bra matchning!

Vinet, som är gjort på 50% Corvina, 30% Rondinella, 10% Molinara och 10% Corvinone, har lagrats 12 månader på ekfat och fått vila på ståltank ett tag. Druvblandningen skvallrar om ett gott vin, vilket detta också var. Tydliga men angenäma  och balanserade tanniner, en relativt lätt kropp med tydliga frukt- och bär toner. Vägjort och snyggt sammansatt. Drick idag och två år framåt.

Bardolino Superiore är det senaste vinet i Veneto som fått DOCG status. Fram till 2001 fanns endast Bardolino DOC och dessa viner kan generellt ses som lätta och fruktiga. För att få DOCG status ska vinet uppfylla ytterligare krav vilket gör att det blir mer koncentrerat och också väl lämpat för mat.

Bardolino är inget vi vanligtvis dricker, och området har inte det bästa ryktet alla gånger, vilket gör att man kan hitta ganska bra viner till mycket överkomliga priser. Det här vinet är helt klart en klass-Bardolino och ska man väl dricka ett sådant vin så är detta ett mycket bra alternativ.

Familjen Zeni började tillverka vin redan på 1800-talet och idag är det den femte generationen som driver gården. De viner man tillverkar är de traditionella för regionen; Bardolino Classico, Bardolino Chiaretto, Lugana, Soave Classico, Custoza, Valpolicella Classico, Amarone och Recioto.

Zeni Bardolino Superiore DOCG Classico 2010 (nr 2379)

Pris: 89 kr

Doft: Ungt med en trevlig kryddighet, lätt fatton, mörka bär, aningen hallon, salvia.

Smak: Kryddigt med lätt strävhet, angenäma tanniner, mörka bär som biggaråer och en hint om jordgubbar/hallon, lite lakrits.

Passar: Definitivt pizza, säkert också till pasta, lättare kötträtter av både nöt, fläsk och fågel

Betyg:

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

 

 

Annonser