Etiketter

, , , ,

Amarone – massor av allt

Amarone har blivit litet av ett snackvin och många tycker om den kraftiga smaken och det ibland russinlikna smak det ger. Här är litet bakgrund till vinets tillkomst och varför det många gånger är så dyrt som det faktisk är för de bättre vinerna. Amarone della Valpolicella DOC är ett av Italiens förnämsta röda viner. Det kommer från Veneto i distriktet Valpolicella, precis norr om staden Verona. Amarone har tillverkats länge men har blivit känt och mycket populärt först på senare år. Vinet görs helt eller delvis på torkade druvor (se passito) som ibland också får angripas av ädelröta. Detta ger ett mycket fylligt och alkoholstarkt vin

Unikt vin
Vanligtvis tas viners druvor med sekatör och läggs på hög för att pressas. Men icke
Amarone-vinerna. Vad är det som gör det speciellt och hur får man den koncentrerade smaken varje Amarone-vin är så känt för?

Dyr och unik tillverkningsmetod
Det är flera faktorer som spelar in för den smak som Amarone-vinet är känt för.
De lokala druvsorterna rondinella, corvina och molinara har alla sin unika karaktär
Utöver klimatet är det druvorna och själva tillverkningsprocessen.

Tillverkningsmetoden är unik och den kallas ”appasimento”. Man skördar på hösten och låter sedan druvorna ligga och torka i ca 100 dagar. Kvar blir då russinlika druvor med hög eller mycket hög koncentration. De krossas därefter jäses och får därefter ligga på träfat i cirka 4 år.

Till sist tappas vinet på flaska och får ligga ytterligare något år. Till sist tappas vinet på flaska och får ligga ytterligare i något år. Många av de bättre amarone-vinerna kan lagras i upp till 10-15. Detta för att de är så koncentrerade och har en alkoholhalt på mellan 14.0-16 procent.

Vi kan räkna med att druvorna tappar ca 70-80 % i vikt och att de måste läggas upp för torkning för hand. Alltså en ren hantverks och tidsödande teknik blandat med ett de ofta väljer bara ut de bästa druvorna. Nu förstår vi alla att vinerna kommer inte bli billigare så vill du ha ett gott vin om 15 år så köp ett gott vin till barnbarnet eller dig själv.

Vin med kultstatus

Då vinet idag har kultstatus kännetecknas det också av en lång tradition. Amarone är idag ett varumärke och tullas det med tillverkningsprocessen kommer det mycket snart att märkas. Extremt lågt skördeuttag och noggrannhet är avgörande. Minsta lilla avkall på kvaliteten innebär att de som gör Amorone-vinerna tycker att det finns bara en riktning- strävan efter perfektion.

Vinet då, ja de är goda ibland sjukt goda och tillsammans med Parmesanost eller Peccorino förhöjs smaken till skyarna. Men framgångarna är nu så stora att det är försäljningsframgångar där bara de bästa blir kvar. Producenterna älskar sitt amaronevin och även i Sverige kan vi se att ryktet spritt sig även till de som vanligtvis inte är så hemma på vin.

Finns det inga nackdelar då – ja det skulle vara den höga alkoholhalten. Den kan bli litet bli litet väl stickig och ofta kväva en hög syrahalt vilket innebär att den ofta skall avnjutas till mat som innehåller grädde eller smör eller som sagt var hårdostar.

Av restprodukterna efter amarone tillverkas Ripasso-vin

Den tillverkningsmetod vi tidigare pratade om ”apassimento” gör man en andra omgång. Med resterna av den första omgång då vinet pressades till Amarone. Ripasso-vinet får jäsa en andra gång tillsammans med vinresterna. En metod som uppfanns av vinfirman Masi. En vinfirma jag dessutom tycker är mycket bra. Fördelen med ripassovinerna är att de är mindre alkoholstinna och lättare i smaken. Ripasso-vinet får sin kraftiga sötma och att de inte riktigt fått jäsa ut helt fullt ut.

Vintankar av Greger

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser