Etiketter

, , , , ,

Den första oktobernyheten avsmakades med stor spänning igår kväll – en Taurasi Fatica Contadina 2006 från vinhuset Terredora i Kampanien, Italien. Vinet har under åren geomgående fått mycket bra kritik och det, samt det faktum att jag nog aldrig har provat något vin från regionen tidigare, skruvade upp förväntningen lite…och jag kan säga redan nu – jag blev inte besviken! Vinet passade min gom lika väl som ett formgjutet skoinlägg och i kombination med maten var det helt enkelt fantastiskt!

Häller upp en skvätt i glaset så snart jag öppnat flaskan. Färgen är djupt sammetsröd, går dock i lätt brunton och en aning ”tegel” i kanten. Doften har en tydlig men mycket rund fatkaraktär med drag av tobak, omogna körsbär och italienska kryddor – har svårt att slita näsan från glaset. Den första sippen levererar en symfoni av smaker, med en påtaglig strävhet och övertydliga taniner. Lovar gott men vinet behöver andas och får lufta i 1½ timme innan middagen.

Efter luftning och tillsammans med en god köttbit, rosmarinpotatis, ugnsbakade grönsaker och en gräddig balsamvinägersås är harmonin komplett. Strävheten är mjukare, tanninerna i balans och smakerna både rundare och tydligare. Fantastiskt! Njuter länge av vinet och ser redan fram emot att öppna nästa Taurasi.

Taurasi ligger öster om Neapel i regionen Kampanien. Druvorna till detta vin kommer från vingårdarna Montemiletto, Lapio, Venticano och Pietradefusi som är belägna på 400-550 meters höjd över havet. Vinhuset Terredora grundades 1978, som en vinodlande del av familjeföretaget Mastroberardino. Sedan 1993 drivs Terredora av Walter Mastroberardino med söner. I vingårdarna odlas de inhemska druvorna Aglianico, som detta vin är gjort på (100%), samt Fiano, Greco Bianco och Falanghina som är gröna druvor.

Vinet är lagrat i 18 månader på små franska ekfat, därefter ytterligare 12 månader på större ekfat följt av lagring på flaska 8-12 månader. Vinet kan avnjutas nu men vinner på lagring (5-10 år).

Terredora Taurasi Fatica Contadina 2006 (nr 2258)

Pris: 150 kr

Doft: Kryddig, nyanserad, utvecklad doft med tydlig fatkaraktär, inslag av torkad mörk frukt, tobak, ceder och salvia.

Smak: Utvecklad, komplex smak med stor frukt och välbalanserad fatkaraktär. Italienska kryddor, rik tobak, ceder, körsbär. Lång eftersmak.

Passar: Mörkt kött, vilt, lamm, smakrika rätter. Själv tror jag detta vin också kommer att passa utmärkt till smakrika ostar som Parmigiano, Gorgonzola och kanske Taleggio.

Betyg:

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser