Etiketter

, , , , ,

Helgen har gått i höstens tecken, ömsom sol och regn som sig bör. Lördagskvällen bjöd därför på en passande svensk klassiker – Oxrullader med kokt potatis, pressgurka och vinbärsgelé. Det smakade precis så gott som det låter och anrättningen blev inte sämre av det helt förträffliga vinet som bjöds till – en Babylon’s Peak Shiraz Mourvédre Grenache 2007 som visade sig vara en riktig höjdare från en liten privat vingård i Western Cape, Sydafrika!

Vinet, som är gjort på 80% shiraz, 10% mourvèdre och 10% grenache, kommer från den lilla producenten Babylon’s Peak Private Cellar som drivs av Stephan Basson och hans familj. Även om varumärket Babylon’s Peak inte är så gammalt så har familjen producerat vin under fyra generationer och det märks sannerligen i vinet att hantverket sitter djupt rotat. Elegant, avvägt och alldeles underbart helt enkelt!

Efter skörden förvaras druvorna i kylrum vid en temperatur på 5°C i 24 timmar. Därefter avstjälkas och krossas druvorna och kallmacereas sedan i 48 timmar innan jäsningen startas i öppna jäskar. Nästa steg är malolaktisk jäsning på franska ekfat. Efter avslutad jäsning lagras vinet i minst 12 månader på franska ekfat, både nya och gamla.

Vinet har precis bytt årgång på Systembolaget och säljs nu av 2009 års tappning. Årgången bedöms av många som den bästa hittills! För 139 kr är detta ett riktigt bra köp och rekommenderas varmt.

Babylon’s Peak Shiraz Mourvèdre Grenache 2009 (nr 2067)

Pris: 139 kr

Doft: Stor, generös, fruktig och kryddig doft med inslag av vitpeppar, rostade ekfat, mörka bär, plommon och aningen kanel.

Smak: Smakrikt, fruktigt och kryddigt vin med inslag av vitpeppar, rökt korv, mörka bär, plommon, rostade ekfat och kaffe. Lång härlig eftersmak.

Passar: Serveras till smakrika rätter av nöt- eller viltkött.

Betyg

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,