Etiketter

, , ,

Systembolagets stora ”höstsläpp” skedde den 1 oktober och innehåller en hel del intressanta viner. Om jag kikar närmare på de röda nyheterna så hittar jag ett antal som jag gärna vill pröva och här är några av dem. Från det italienska vinhuset Zeni kommer en Bardolino Superiore Classico 2010 för 89 kr (art.nr 2379). Baserad på druvor som Corvina och Rondinella så skvallrar det om en angenäm upplevelse. Vinhuset Zeni har tillverkat vin sedan 1870 och kan sin sak. Bardolino ligger öster om sjön Garda i Venetien och ”Classico” betyder att druvorna odlas på de högre belägna, kulligare delarna, av området. Vinet är lagrat på ekfat ett år!

Från Marche i Italien kommer en spännande Montepulciano – Villa Marina Rosso Conero 2009 (art.nr 2143). Vinet kommer från en mindre producent och från ett område (Marche) som kanske inte är alltför känt för sina de facto mycket goda viner. Det facila priset på 79 kr tilltalar och jag har på känn att man får mycket valuta för de kronorna.

Ytterligare en italienare – Vigna Pedale Riserva 2006 (nr 2397) från vinhuset Torrevento i Apulien (klacken på Italien) har hittat till hyllorna. Pris 119 kr. Detta vin är gjort på en för mig okänd druva – Nero di Troia – så det ska bli spännande att smaka. Vinet har historiskt erhållit högsta betyg i Gambero Rosso, Italiens ledande mat- och dryckesmagasin. Enligt utsago är vinet elegant och mycket finare än man på grund av det sydliga ursprunget kan förmoda (Apulien har stor vinproduktion men endsat 5% är DOC produktion). Aromerna skall vara fruktiga och florala, påminna om körsbär, katrinplommon, fläder och nyanser av anis.

Ett annat område i Italien som normalt inte utmärker sig allt för mycket i vinvärlden är Kampanien. Därför är DOCG vinet Taurasi Fatica Contadina Terredora (nr 2258) från vinhuset Terredora också det en spännande nyhet. Pris 150 kr jämnt. Vinet är gjort på druvan Aglianico, en av de vanligaste druvsorterna i regionen. Också detta vin har fått strålande kritik och omdömen som ”excellent” i flera erkända vinguider som t.ex. Vini d’Italia.

För att inte helt fastna i de italienska nyheterna så väljer jag också ut en Australiensare som verkar intressant – Windy Peak Pinot Noir (nr 6457) från producenten De Bortoli i Yarra Valley, Victoria. Pris 89 kr. vinet har överlag fått bra omdömen och anses generellt som mycket prisvärt. Sajten Gourmettraveller utsåg detta vin till Best Buy i Juni/Juli 2012 (A$ 14) och skriver:

You almost don’t want to share discoveries like this. Once word gets out, demand will increase and the price will go up and then – well, to be honest, even at $20 or so, this would still be a “Best Buy”.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,