Etiketter

, , , ,

I fredags avnjöt vi en italiensk Tagliata con Rucola, en rejäl skivad, grillad ryggbiff på en bädd av rucola toppad med paremesan, balasmvinäger och pinjenötter. Delikat som alltid. Till maten valde vi denna gång att prova ett för oss nytt vin – Las Moras Gran Shiraz 3 Valleys 2008 från Argentina. Måste säga att det var en mycket angenäm upplevelse och vinet gifte sig trots sitt sydamerikanska ursprung mycket bra med denna italienska klassiker.

Vinet kommer från provinsen och vindistriktet San Juan ligger norr om Mendoza i västra Argentina. Druvorna till detta vin (en tredjedel var) kommer från tre olika dalar i provinsen – Pedermal Valley (1 350 möh), Zomda Valley (950 möh), samt Tulum Valley (650 möh) – och plockas från början av Februari till slutet av April pga de stora höjdskillanderna. Vinet består av 100% Shiraz och har lagrats 18 månader på franska ekfat och ytterligare 8 månader på flaska.

San Juanfloden är en mycket viktig vattenkälla i denna region i Argentina. Den flyter genom södra delen av provinsen och för med sig smältvatten från Anderna ner mot Atlanten. Då vattnet kommer från glaciäris är det helt fritt från föroreningar och perfekt för bevattning av vingårdarna. Extremt torrt väder gör det överflödigt med bekämpningsmedel. Vingårdarna i San Juan sköter på ett naturligt och ekologiskt sätt om sig själva. Finca Las Moras grundades här och täcker 407 hektar av mycket noggrannt omskötta vingårdar. På Finca Las Moras använder man väl beprövade vinmakningsmetoder, från de handskördade druvorna till vinmakarnas hantverk och state-of-the-art teknologi. Las Moras Estate ligger i Tulum Valley i det viktigaste vinproducerande området i San Juan. Denna dal, belägen 630 möh, erbjuder perfekta naturliga förhållanden för vinrankor. Med den dramatiska bergsluttningen av Sierra Pie de Palo, som är en av bergstopparna i Anderna, som kuliss har vinrankor odlats här i över 100 år. Druvor som Malbec, Shiraz, Cabernet Sauvignon, Viognier, Bonarda, Rosé-Shiraz, Sauvignon Blanc och Chardonnay är bra exempel på de bästa vinrankorna som Finca Las Moras odlar.

Finca las Moras har ett stort kvalitetsfokus i regionen San Juan och investerat enormt mycket i vingårdar i Zonda Valley, Tulum Valley samt i den högst belägna dalen Pedernal Valley, på 1400 möh. Finca Las Moras är ett systerföretag till Trapiche i Mendoza och ägs av Argentinas största exportör Peñaflor. Vinproducenter i Argentina börjar få upp ögonen för potentialen i regionen och druvor från Pedernal Valley får allt större andel i topp producenternas prestige viner. Shiraz från San Juan är av absolut toppklass, och området har på ett par år blivit benchmark för hur bra viner det kan bidra med.

Las Moras Gran Shiraz 3 Valleys (art.nr 99430)

Pris: 159 kr

Doft: Fruktig, aningen animalisk doft med påtaglig fatkaraktär, inslag av mörka bär, lakrits, nötter, choklad och en aning vitpeppar.

Smak: Druvtypisk, nyanserad och fruktig smak med tydlig fatkaraktär. Mörka, solmogna bär, mörk choklad, peppar och en touch av vanilj.

Passar: Smakrika rätter av nötkött (t.ex. oxfilé, ryggbiff, entrecote), mustiga grytor.

Betyg

 

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser