Etiketter

, , , ,

Hösten är här med besked. Ruggiga dagar med regn & blåst kräver oftast något värmande till middag och vad kan vara bättre än en god soppa. Tipsade för ett tag sedan om en delikat Toscansk Bönsoppa och här kommer nu ytterligare ett sopprecept – denna gång på en supergod franskinspirerad Löksoppa! Enkel, billig och alldeles….underbar!

Löksoppa med sidfläsk (4 port)

Ingredienser: 6 gula lökar, 3 msk smör, 1 liter vatten, 2½ dl vitt vin, 5 msk kycklingfond, 2 msk färsk och finhackkad timjan, 4 skivor vitt bröd – gärna av surdeg, 2-3 dl riven lagrad ost – t.ex. Västerbotten, 100-150 gr rökt sidfläsk, salt & peppar, timjankvistar till dekoration.

Skala och strimla löken tunt. Stek löken i smör i en gryta på medelvärme tills den är ljust gyllenbrun och mjuk, ca 10-15 minuter. Observera att ju längre och långsammare löken steks, desto sötare och godare blir smaken.

Tillsätt vatten, vin, fond och finhackad timjan. Låt småkoka i 15 minuter, smaka av med salt & peppar. Sätt ugnen på 250 gr grill.

Tärna sidfläsket och knaperstek. Låt rinna av på papper. Rosta brödskivorna, dela på snedden.

Häll soppan i ugnsfasta skålar. Toppa med bröd och ost. Gratinera i mitten av ugnen i 3 minuter tills osten har smält. Sprinkla över det steka sidfläsket, dekorera med timjan, servera och njut.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser