Etiketter

, , , , ,

Lördagen gick i höstens tecken. Regnet strilade ner och himlen var som ett enda stort mörkgrått täcke och effektivt skymde allt vad ljus och sol heter. Så fram åkte stearinljus i massor och mysfaktorn infann sig förvånadsvärt fort. En god middag lagades, med bl.a. en underbar lax-och räktartar som starter. Till detta serverades ett för mig nytt vin – Bellingham The Old Orchards Chenin Blanc 2008 – en Sydafrikan som visade sig vara en riktig höjdare.

Druvsorten Chenin Blanc tillhör vinvärldens doldisar. Den ligger bakom några av världens bästa torra och söta vita viner men den nämns sällan på etiketten. Det är mellersta Loire som är Chenin Blancs naturliga hemvist. Man hittar den i klassiska viner som Vouvray, Bonnezeaux, Coteaux de Layon, Quarts de Chaume, Savennières och Jasnières. Druvsortens höga syra gör den idealisk som grundmaterial i söta viner som kan lagras i decennier. Men den kan också ge riktigt bra mousserande som till exempel Langlois-Châteaus Crémant de Loire.

I Sydafrika kallades Chenin förr mest för Steen – men med globaliseringen har allt fler sydafrikanska producenter börjat skriva ut Chenin Blanc på etiketterna. Denna Belligham kommer från producenten Douglas Greensom verkar i området Western Cape. I området finns tre regioner varav Costal Region är den viktigaste och varifrån detta vin också kommer (distriktet Paarl). Vinet är gjort på 90% Chenin Blanc, 5% Rousanne och 5% Viognier.

Bellingham The Old Orchards Chenin Blanc (art.nr 2051)

Pris: 99 kr

Doft: Stor, mycket fruktig doft med fatkaraktär, inslag av gula äpplen, smör, nötter, ananas och apelsin.

Smak: Torr, mycket fruktig smak med påtaglig rostad fatkaraktär. Inslag av mogna gula äpplen, persikotoner, syrlig ananas, hasselnötter, smör och vanilj. Påminner faktiskt ganska mycket om en Chardonnay till stilen.

Passar: Ypperlig som sällskapsdryck. Ljusa kötträtter, fisk, skaldjur – gärna med lite smak.

Betyg

 

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser