Etiketter

, , , , ,

Nyss hemkommen från en arbetsresa till Barcelona. Det var riktigt skönt att komma bort från höstrusket här hemma en stund och få lite sol och värme för några dagar. Naturligtvis kombinerade jag nytta med nöje och hann avnjuta ett par goda viner och äta lite god mat. Något jag aldrig missar när jag väl är i Spanien är deras helt gudomliga skinka som enligt mitt tycke är världens i särklass bästa – Jamón Iberico de Bellota.

Skinkan slår i mitt tycke allt annat i skinkväg och är en riktig delikatess. Smaken är aningen söt, tydligt nötaktig och rikt aromatisk. Äts med fördel direkt med fingrarna, som en del av ett tapas-bord. Kan vara rätt så svår att hitta här hemma, men finns med all säkerhet på en välsorterad saluhall i någon av de största städerna. Enda nackdelen med denna underbara gourmetskina – den är rent ut sagt svindyr! Nu kostar den äkta ”de Bellota’n”, köpt direkt från tillverkaren, omkring 60 Euro kilot och köpt i skivor i de spanska butikerna multipliceras priset med drygt tre (dvs ca 200 Euro/kg). En delikatess som med tiden kommit att bli dyrare och dyrare, då allt fler fått upp ögonen för denna godsak. Men äter man den bara nån gång på året, så är det väl värt pengarna.

Skinkan har sitt ursprung från det romerska imperiets dagar. Det var troligt att de första tamgrisarna (Sus scrofa domestica), som har sitt ursprung från vildsvinen, kom till Spanien med Fenicierna. I Tarragona har man hittat fossilerad skinka som man tror är ca: 2000 år gammal. Den nuvarande Ibericorasen, Cerdo Ibérico, som också kallas Pata Negra är troligtvis en korsning av de första tamgrisarna och vildsvin och kännetecknas via sina svarta klövar.

För att skinkan skall få kallas Jamón Iberico de Bellota så måste grisen ha fötts upp på endast ekollon och gräs och skinkan lagrats i minst 36 månader. Detta faktum begränsar naturligtvis starkt tillgången på denna allra finaste skinkan och sätter därmed prislappen skyhögt. Ger man grisen en blandning på ekollon och fodersäd, så kallas skinkan Jamón Iberico de Recebo och betingar ett något lägre pris. Den tredje och sista varianten kallas Jamón Iberico de Pienso och är rejält mycket billigare än sitt dyraste syskon. Denna skinka är lagrad i minst 24 månader och uppfödd på fodersäd.

Ett glas gott rödvin, lite vällagrad parmesanost och några skivor Jamon Iberico och voilá – du har komponerat en stund i livet som få glömmer!

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser