Etiketter

, , , ,

Onsdag och ett riktigt hett tips från Systembolagets nyhetsflora i Augusti. Palazzo della Torre 2008 är en explosiv smakupplevelse från Venetien, Italien och vårt kära monopol har haft den goda smaken att ta in den i sortimentet. Vinet är gjort enligt Rippassometoden och har lagrats på andraårs franska barriquer i 15 månader, därefter 7 månader på flaska. Vinhuset Allegrini är ansett som ett av Italiens bästa och familjen har varit verksamma sedan 1500-talet (!) och sammantaget ger jag denna goding betyget 4 av 5.

Allegrini är ett familjeföretag baserat i Fumane i vinområdet Valpolicella i nordöstra Italien. Företaget äger idag ca 70 hektar vingårdar varav de mest kända finns på kullen La Grola, dels vingården med samma namn som kullen (La Grola), dels den högt rankade vingården La Poja på högplatån högst upp på kullen. Druvorna därifrån ger ett av Italiens bästa och mest kända viner.

Allegrini Palazzo della Torre (nr 91248)

Pris: 149 kr

Druva: 70% corvina veronese, 25% rondinella och 5% sangiovese

Doft: Fruktig, nyanserad, kryddig doft med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, eneträ, plommon, basilika, choklad och möjligen kanel

Smak: Välstrukturerad, mjuk och rund med massor av varm frukt. Något kryddig smak med inslag av russin, mörka körsbär, plommon, basilika, choklad och vanilj. Lång, elegant eftersmak.

Passar: Ypperligt till Risotto, grillat kött, lamm, rostade rotfrukter

Betyg:

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,