Etiketter

, , ,

Blev rekommenderad en tysk Riesling för ett tag sedan och provade den äntligen i helgen; Georg Breuer Riesling Sauvage 2011. Tyvärr tror jag att jag gjorde några fatala misstag som gör det svårt att ge den ett riktigt välbaserat omdöme – jag valde att servera den till en smakrik, Cajun kryddad kyckling och dessutom serverade jag den aningen för varm. Det var mao ingen hundraprocentig kombination och jag inser att vinet definitivt passar bättre i andra sammanhang. Men god var den och den slank ner med lätthet.

Vinet kommer från området Rheingau som har kallats den tyska vinvärldens ”gräddhylla”. Här på den korta sträckan mellan Wiesbaden och Assmannshausen, där floden Rhens förlopp går i rakt öst-västlig riktning, ligger de klassiska vingårdarna för ”rhenskt vin” som ett pärlband längs den norra stranden. I rakt söderläge och med floden som värmereservoar. Här hämtar vinföretaget Georg Breuer druvorna till sina högt rankade viner, i några av de mest namnkunniga vingårdarna som till exempel Rüdesheimer Berg Schlossberg, Rüdesheimer Berg Rottland samt Rauenthaler Nonnenberg. Den senare ligger längre österut, nära Kiedrich. Den vingården är helägd av Breuer, i de andra äger man intressanta delar.

Breuers vingårdar omfattar totalt 30 ha, planterade med i stort sett enbart Riesling. De har ett för tyska förhållanden mycket lågt skördeuttag, i snitt mellan 35 och 50 hl/ha. Vinföretaget grundades 1880 och övertogs i början av 1900-talet av familjen Breuer. Bernhard Breuer tog över 1980 och drev under sin livstid en intensiv kamp för att höja kvalitén på områdets viner. Han kämpade för att skapa ett gemensamt klassifikationssystem för kvalitetsriesling. Ett system som nu blivit verklighet. I dag leds verksamheten av hans bror Heinrich Breuer samt dotter Theresa Breuer.

Breuers icke vingårdsbetecknade Riesling Sauvage har de senaste åren pendlat mellan första andra plats när Sveriges vinjournalister röstat fram Årets vita vin.

Georg Breuer Riesling Sauvage 2011 (art.nr 5899)

Pris: 109 kr

Doft: Ung och frisk doft med inslag av tropiska frukter, citrus, omoget päron och tydliga mineral toner

Smak: Frisk frukt med hög syra. Krispigt, rejält torrt och stramt med elegant rieslington. Smakrikt och fruktigt med ton av grapefrukt, ananas, friskt äpple och mineral med viss fetma i eftersmaken.

Passar: Skulle säga att det är ett ypperligt alternativ till fisk och skaldjursrätter med tydliga havstoner. Lätta kycklingrätter eller goda sallader passar också bra. Och som aperitif eller sällskapsvin – ett mycket bra val.

Betyg

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser