Etiketter

, , , ,

En underbart smakrik och snabb soppa som ger mersmak, det är nog den bästa beskrivingen av denna fantastiska Toscansca favorit. Bönor, morötter, lök, och körsbärstomater är huvudingredienser…med en rejäl skvätt vin förstås. Servera soppan rykande het med en ugnsrostad, naturell bruschetta (ringla god olivolja över). Receptet nedan avser 4 personer.

Toscansk Bönsoppa (4 pers)

1½ dl olivolja, en rejäl knippa färsk oregano (funkar lika bra med timjan alt rosmarin), 3 lagerblad, 3 stora vitlöksklyftor (finhackade), 1 -2 morötter (grovrivna), 2 rödlökar (klyftade), 1 brk körsbärstomater, 2 brk bönor (valfria, typ stora vita, kidney, borlotti – väl avrunna), 4-5 msk tomatpure, 7 dl hönsbuljong, 2½ dl vitt vin (t.ex. Garofoli Verdicchio Classico), salt & peppar, socker.

Sätt på hönsbuljongen (vatten & fond). Finhacka vitlöken, skala och klyfta rödlöken, skala och riv morötterna. Förbered en rejäl knippa av oregano och ta fram lagerbladen. Värm upp en stor kastrull och häll i olivoljan. Fräs grönsaker och kryddor i ca 3-4 minuter.

Häll sedan i tomaterna (tryck till dem så de spricker) samt vinet. Låt koka upp. Häll i bönorna och låt puttra i någon minut. Häll sedan i buljongen, rör om och låt puttra i 5-10 minuter. Smaka av med salt, peppar och socker. Smaken skall vara aningen syrlig, vilken du balanserar med salt/socker efter egen smak.

Detta är en soppa som jag ofta lagar själv. Alla som jag bjudit har blivit förälskade i den och jag är övertygad om att Du blir det också. Ett vitt vin, som det jag rekommenderade för matlagningen, passar mycket bra till. Har även provat en Chianti till, vilket också var en lyckad kombination!

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser