Etiketter

, , , ,

På tal om bra vinhus så är en av mina absoluta favoriter vinhuset Garofoli i Marche, Italien. Redan tidigt på 1870-talet hade Antonio Garofoli börjat producera och sälja lokala viner i Marche, som ligger mellan Apenninerna och Adriatiska havet i mellersta Italien. Hans son Gioacchino utökade verksamheten och grundade 1901 vinfirman Gioacchino Garofoli. Tredje generationen, sönerna Franco och Dante, tillträdde efter andra världskriget och i början av 1970-talet tog Francos söner, Carlo och Gianfranco, traditionsenligt över och arbetade tillsammans med sin far och farbror de följande 20 åren, allt under att produktion och marknadsföring utvecklades. I dag är vinfirman Gioacchino Garofoli organiserat som ett aktiebolag, helägt av familjemedlemmarna och med bröderna Gianfranco och Carlo i styrelsens ledning.

Garofolis egna vingårdar uppgår till ca 50 ha och resten av druvorna kommer från långkontrakterade odlare. Verdicchio vinifieras i anläggningen i Serra de Conti, men lagras sedan i huvudanläggningen i Castelfidardo, där också övriga vinerna produceras. Årsproduktionen ligger runt 2 miljoner flaskor, varav nästan hälften utgörs av DOC Verdicchio dei Castelli di Jesi och resten fördelas på främst Rosso C nero och Rosso Piceno, men även inkluderar mousserande viner enligt både Charmat- och traditionell metod, bordsviner, söta passitoviner och andra specialviner. Över 60% exporteras, en stor del till norra Europa, där viner av druvan Verdicchio, en av Italiens allra bästa gröna druvsorter, vinner stadigt i popularitet.

Jag har tidigare tipsat om deras Verdicchio dei Castelli di Jesi, ett oerhört prisvärt vin som finns på beställningssortimentet. Garofoli har också en helt underbar Montepulciano – Grosso Agontano Riserva – som jag hade förmånen att hitta på en resa i Italien för ett antal år sedan. Har sedan privatimporterat den, och tro mig, den är värd att prövas! Druvorna pressas avstjälkade och får jäsa med skalkontakt i 10-15 dagar, varefter de också genomgår malolaktisk jäsning. Vinet lagras cirka 18 månader på barrique, små franska ekfat, och därefter ytterligare minst ett år på butelj. Kan sparas 5-7 år.

Doften är stor och fruktig med harmonisk fatton, inslag av mörka körsbär, örter och kryddor, vanilj och rostad ek. Smaken är fyllig, rikt bärfruktig med mörka körsbär och björnbär, frisk fruktsyra och moget lena men påtagliga tanniner samt välintegrerad fatkaraktär; smakrikt och långt i elegant kraftfull stil. ”Kryddigt & mustigt” på gränsen till ”Fruktigt & smakrikt”. Riktigt spännande med andra ord.

Garofoli blev i September förövrigt utsett till Winery of the Month av North American Sommelier Association. Får se hur länge årsproduktionen räcker om även amerikanarna får nys om detta ypperliga lilla vinhus.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser