Etiketter

, , ,

Vin och ost hör ihop! Den ene kan lyfta den andre till nya och högre höjder. I helgen så hade jag nöjet att få prova lite Basajo, en fårost från Veneto, Italien, som fick mina smaklökar att bli riktigt glada. Detta är en grönmögelost, med en alldeles säregen touch.

Basajo fick enligt historian sitt namn då ostproducenten Antonio Carpenedos barnbarn inte kunde uttala ordet ost (formaggio) utan kallade den basajo. Antonio glömde aldrig ordet och när denna underbara ost föddes så döptes den till just Basajo.

Osten är en grönmögelost gjord på opastöriserad fårmjölk. Basajo mognar minst tre veckor i det söta, vita vinet Passito di Pantelleria från Sicilien. I slutet av lagringen så täcks den också med de vita Passito druvorna för att ge osten en liten extra kick.

Smaken är fusion mellan salt och sött, rejält fruktig och sammtidigt krämigt sammetslen. Över det hela vilar en ton av honung. För mig som älskar grönmögelost så var detta en ny men mycket angenäm upplevelse.

Rekomenderar att du njuter osten som dessert tillsammans med t.ex, mogna päron och ett glas gott portvin som Taylor’s 10 Years Tawny (nr 8081).

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , ,